Schaduwschrijven


MASTERCLASS: SCHRIJF JE SCHADUW!
Drie zondagmiddagen.
Al schrijvend op zoek naar je schaduwverhaal.

DOCENT: Elke Geurts
TIJD: 7/14/21 april 2024  van 13.00 u tot 16.00 u
PLAATS:  Tacheles, Haarlemmerdijk 137, Amsterdam

Verras jezelf met je eigen verhaal!
Schrijf je nu meteen in!

DEZE MASTERCLASS IS VOLGEBOEKT! Houd deze site in de gaten voor nieuwe data.

Beeld: Jeannette Huisman

Voor wie?

Wil je graag schrijven? Wil je weten wie (of wat) er schuilgaat onder het oppervlak van je keurige, nette zelf? 
Ga dan drie zondagmiddagen, al schrijvend, mee op een creatieve ontdekkingstocht naar je schaduwzijde.
Als je het éne verhaal vertelt, is er namelijk ook altijd het ándere verhaal dat je niet vertelt. Dat is het schaduwverhaal. Daar zit je creativiteit. Daar borrelt het. 

Wat gaan we doen?

Drie zondagmiddagen zul je je gaan verdiepen in de meer verborgen uithoeken van je geest. Wat leeft en krioelt daar allemaal?
Het is een beetje als met een zaklamp in het donker schijnen: 
Waar valt het licht op? 
Welke beelden en ervaringen liggen er te wachten om door jou in woorden te worden gevat? 
Welke onaangepaste, grillige en verleidelijke kanten zitten er ook in jou?
We gaan kijken naar de foto's die niét in je fotoalbum geplakt zijn, de foto's die waarschijnlijk helemaal nooit gemaakt zijn, maar die er ook in hadden moeten staan. Welk verhaal vertellen de ontbrekende foto's?

Je krijgt concrete schrijfopdrachten die je zullen uitnodigen om te ontdekken wat jouw schaduw je te vertellen heeft. Dit doe je bijvoorbeeld door te kijken naar de momenten in je leven waarop je iemand tegenkwam aan wie je een ontzettende hekel had, of juist heel erg bewonderde. We gaan op zoek naar de tegenstellingen. We kijken naar situaties waarin het leek of je niet helemaal jezelf was. Waarin je ‘ja’ zei en ‘nee’ dacht.  Wat gebeurde daar precies?

Je eigen leven neem je als uitgangspunt. Dat is je materiaal. Daar zit ook je verhaal. Hoe meer je van je eigen ervaringen/gedachten/fantasie kunt en durft te gebruiken, hoe veelzijdiger en rijker jouw verhaal wordt. 
De technische aspecten van het schrijven komen in deze introductiecursus ook altijd wel aan bod. Taal is het gereedschap waar je mee werkt. Het is zaak dat zo goed mogelijk te leren hanteren.  

Nieuwsgierig geworden? 

Schrijf je hier in en laat je drie zondagmiddagen inspireren door mij, én door de verhalen en de feedback van je medecursisten. 
Ontdek de kracht die er in je eigen woorden schuilt. (Kleine groep! Max. 8 deelnemers. Inschrijving op volgorde van aanmelding)

Wie is die Elke?

Door het schrijven van mijn laatste twee romans Ik nog wel van jou en Wie is die vrouw? kwam ik erachter dat het onbewuste - en wat ik daar allemaal had weggestopt, opgeborgen, verdrongen - voor een groot deel bepaalde wie ik was en niet was, maar ook wie ik mogelijk zou kunnen zijn. 
Daar wilde ik meer van weten. Ik kwam in aanraking met het gedachtengoed van Carl Jung en zijn ideeën over wat ons drijft als mens. Sinds 2022 volg ik een studie aan de Jungacademie te Amsterdam. Sinds ik met Jung bezig ben heeft de wereld er een dimensie bijgekregen en dat laat me niet meer los. In augustus 2023 schreef ik het essay Jung en ik voor het Volkskrant Magazine. 

Ook ben ik al decennialang werkzaam als schrijfdocent en ben ik o.a. verbonden aan de Schrijversvakschool te Amsterdam. 
Het is mijn specialiteit jouw creatieve proces aan te wakkeren, jouw specifieke vertelstem te herkennen, en je te helpen die nog krachtiger te laten klinken. Ook moedig ik je graag aan nog een stapje verder te gaan in je schrijven, zodat je uiteindelijk echt opschrijft wat jij te zeggen hebt. Daar gaat het om!
 

TIJD: 7, 14, & 21 april 2024  van 13.00 u tot 16.00 u
PRIJS: € 265,-  inclusief koffie/thee/koekjes!
PLAATS: Tacheles, Haarlemmerdijk 137, Amsterdam
MAIL:  schaduwschrijven@elkegeurts.nl

 

Wil je schrijfbegeleiding op maat?


Ben jij bezig met een verhaal? En heb je behoefte aan iemand die met je meeleest?

(Her)Schrijf je veel? 

Je weet dat je iets aan het schrijven bent, maar je hebt nog geen idee wat?

Elke schrijver heeft haar eigen schrijfproces. Een goed of slecht proces bestaat niet. Maar als je weet hoe jouw schrijfproces werkt, kun je je schrijven optimaliseren. Mijn specialiteiten: Het aanwakkeren van jouw creatieve proces,  het herkennen van jouw eigenheid: jouw specifieke vertelstem, onderwerp, en de vorm waarin jij je verhaal zou kunnen gieten. Hoe zorg je ervoor dat jouw persoonlijke verhaal een universele betekenis krijgt?
Als je afdwaalt van wat je wilt zeggen, te veel zijpaden inslaat, ben ik er om je te bevragen en je dichter bij je thema te brengen.
Mijn kritiek is opbouwend,  maar ook eerlijk. De kwaliteit van een tekst staat bij mij altijd voorop.
Na één pagina kan ik zien waar het aan schort, wat je nog te leren hebt, wat je nodig hebt om je verder te ontwikkelen als schrijver en kan ik je helpen door een traject op maat te maken.
 

 


 

 

 

 

 

Wat is schrijven?

Schrijven is proberen het onzegbare in woorden te vatten en op papier te zetten. Als je het gewoon kon vertellen, zou je dat namelijk wel doen. Veel makkelijker.

Schrijven is spelen met taal. Observeren. Ordenen. Vormgeven.

Schrijven is techniek. Zelf meters maken. Lezen hoe anderen het doen. Hoe maak je een dialoog?  Wat maakt een verhaal spannend? Welk vertelperspectief kies je? Waarom valt of staat alles bij perspectief?

Schrijven is op een nieuwe manier naar de wereld om je heen kijken. Andere werelden creëren. Verhalen maken van werkelijk álles wat er maar in je zit.  

Schrijven is ook dúrven gebruiken/aanboren/onderzoeken wat er allemaal in je leeft. Hoe meer je van je ervaringen/gedachten/emoties durft te gebruiken, hoe breder tenslotte je palet. 

Het maakt als je schrijft niet uit of je alleen je fantasie wilt gebruiken, graag autobiografisch te werk gaat, of iets daartussenin. Het komt allemaal voort uit dezelfde bron: jij. 
 

Wat kost het?

Uurtarief  €80,-  Je kunt losse uren afnemen of een kort- of langdurend traject ingaan (3 of 6 maanden) 
Neem hier contact op voor meer informatie. We stemmen het traject af op jouw specifieke wensen.

 

deel deze pagina